Predsjednik Ćeman na XVII kongresu Konferencije evropskih ustavnih sudova

 
 
Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mirsad Ćeman učestvovao je u periodu od 9. do 12. septembra 2015. godine na XVII kongresu Konferencije evropskih ustavnih sudova koji je ove godine održan u Batumiju, Gruzija.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine primljen je u članstvo Konferencije evropskih ustavnih sudova na pripremnom sastanku XII kongresa evropskih ustavnih sudova, održanom 2000. godine u Bruxellesu. Od tada je redovno učestvovao na sjednicama Kongresa (Bruxelles 2002, Nicosia 2005, Vilnius 2008, Bukurešt 2011, Beč 2014. godine).

Predsjednik Ćeman učestvovao je u radu pripremnog sastanka Kruga predsjednika kongresa Konferencije evropskih ustavnih sudova i na Međunarodnoj konferenciji pod nazivom: „Međunarodni ugovori koje primjenjuju ustavni sudovi i ekvivalentna tijela: Izazovi dijaloga“, koju je organizirao Ustavni sud Gruzije.

Taj izuzetno važan događaj okupio je predsjednike i sudije evropskih ustavnih sudova i ekvivalentnih tijela, predsjednike i članove međunarodnih institucija i druge ugledne osobe.

Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iskoristio je učestvovanje na pripremnom sastanku i Međunarodnoj konferenciji kako bi se na marginama tih događaja susreo sa sudijama ustavnih sudova drugih zemalja učesnica i tom prilikom razmijenio mišljenja o aktuelnim temama ustavnog sudstva u zemljama u regiji.
Podijeli
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.