Posjeta ambasadora Johanna Sattlera

 

Njegova ekselencija, ambasador Johann Sattler, šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, posjetio je danas Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Njegovu ekselenciju, ambasadora Sattlera u radnu posjetu primili su predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević i potpredsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić.

Predsjednik Knežević upoznao je ambasadora Sattlera sa ustavnim položajem, organizacijom, sastavom i funkcioniranjem Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i relevantnim podacima o radu Ustavnog suda BiH. Predsjednik Knežević, potpredsjednik Tadić i ambasador Sattler, između ostalog, razgovarali su i o poziciji Ustavnog suda BiH u ustavnopravnoj strukturi Bosne i Hercegovine, kao i o značaju odluka Ustavnog suda BiH u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine. Istaknuta je veoma uspješna saradnja Ustavnog suda BiH i delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH. Ambasador Sattler je predsjedniku Kneževiću i potpredsjedniku Tadiću zvanično uručio Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Ambasador Sattler je zahvalio na prijemu, razmjeni mišljenja i informacijama koje je dobio prilikom posjete, te istakao bezuvjetnu podršku integritetu i nezavisnosti Ustavnog suda BiH, posebno u segmentu vladavine prava i zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

 
Podijeli
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.