Посјета амбасадора – предсједавајућег Арбитражног трибунала за спор о међуентитетској линији разграничења у подручју Брчког и првог замјеника високог представника и супервизора за БД

Његова екселенција John Clint Williamson, амбасадор – предсједавајући Арбитражног трибунала за спор о међуентитетској линији разграничења у подручју Брчког, и Jonathan Mennuti, први замјеник високог представника и супервизор за Брчко дистрикт, посјетили су данас Уставни суд Босне и Херцеговине.

Његову екселенцију амбасадора Williamsona и господина Mennutija у радну посјету примила је предсједница Уставног суда Босне и Херцеговине Валерија Галић с регистрарком Севимом Сали-Терзић и шефицом Кабинета Ердом Зачирагић.

Предсједница је с амбасадором Williamsonom и господином Mennutijem разговарала о раду и функционисању Брчко дистрикта Босне и Херцеговине. Наглашено је да се јурисдикција Арбитражног трибунала за Брчко дистрикт наставља и даље, све до окончања супервизије, када се стекну услови за то. Указано је на веома добар рад редовних судова у Брчко дистрикту, као и на то да у предметима из апелационе надлежности Уставног суда БиХ који се тичу оспорених одлука редовних судова у Брчко дистрикту Уставни суд процентуално налази најмање кршења људских права заштићених Уставом БиХ у односу на остале редовне судове у Босни и Херцеговини. Током састанка размијењена су и искуства о досадашњој успјешној сарадњи OHR-а и Уставног суда БиХ.

Амбасадор Williamson и господин Mennuti су захвалили на пријему, размјени мишљења и информацијама које су приликом посјете добили од предсједнице Галић. Истакли су важност улоге Уставног суда Босне и Херцеговине у правном систему Босне и Херцеговине те исказали пуну подршку раду Уставног суда Босне и Херцеговине.