Hans Danelius

Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Stockholmu 1955. Imenovan je počasnim doktorom prava na Sveučilištu u Stockholmu 1988. godine.

Radio je na raznim sudovima Kraljevine Švedske, bio je pravnik u Tajništvu Europske komisije za ljudska prava, Strasbourg, i u Ministarstvu pravosuđa Švedske, te sudac u Apelacijskom sudu Švedske. Bio je zamjenik ravnatelja Pravnog i konzularnog odjela i podtajnik za рrаvnе i konzularne poslove s činom veleposlanika u Ministarstvu vanjskih poslove Švedske, te veleposlanik Švedske u Holandiji.

Bio je sudac Vrhovnog suda Švedske, član Stalnog arbitražnog suda u Hagu, član Europske komisije za ljudska рrаvа, arbitar u Sudu za arbitražu i pomirenje OSCE-a, arbitar u Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), predsjedatelj Povjerenstva za ribolov u Baltičkom moru, predsjedatelj švedske delegacije na Тrеćој konferenciji Ujedinjenih naroda о pravu mora, član švedske delegacije u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Na dužnost međunarodnog suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine stupio je u svibnju 1997. godine. Mandat u Ustavnom sudu mu je prestao u svibnju 2002. godine.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.