Ханс Данелиус

Дипломирао је право на Универзитету у Штокхолму 1955. Именован је почасним доктором права на Универзитету у Штокхолму 1988. године.

Радио је на разним судовима Краљевине Шведске, био је правник у Секретаријату Европске комисије за људска права, Стразбур, и у Министарству правосуђа Шведске, те судија у Апелационом суду Шведске. Био је замјеник директора Правног и конзуларног одјела и подсекретар за правне и конзуларне послове с чином амбасадора у Министарству иностраних послове Шведске, те амбасадор Шведске у Холандији.

Био је судија Врховног суда Шведске, члан Сталног арбитражног суда у Хагу, члан Европске комисије за људска права, арбитар у Суду за арбитражу и помирење ОЕБС-а, арбитар у Међународном центру за рјешавање инвестиционих спорова (ICSID), предсједавајући Комисије за риболов у Балтичком мору, предсједавајући шведске делегације на Трећој конференцији Уједињених нација о праву мора, члан шведске делегације у Генералној скупштини Уједињених нација.

На дужност међународног судије Уставног суда Босне и Херцеговине ступио је у мају 1997. године. Мандат у Уставном суду му је престао у мају 2002. године.