Predsjednik Tadić na Prvom forumu o rodnoj ravnopravnosti za Zapadni Balkan u Bečićima

Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić učestvovao je u radu Prvog foruma o rodnoj ravnopravnosti za Zapadni Balkan, koji se 1. i 2. aprila održao u Bečićima, Republika Crna Gora.

„Obuke o rodnoj ravnopravnosti, međusobna saradnja i razmjena dobrih praksi među sudijama u regiji su ključni za ostvarivanje rodne ravnopravnosti“, rečeno je na otvaranju Prvog pravosudnog foruma „Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan“.  

Forum je organizirao AIRE centar uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Forum je okupio sudije Evropskog suda za ljudska prava i sudije i stručnjake iz regije kako bi razgovarali o ključnim načelima rodne ravnopravnosti uspostavljenim praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Robert Spano, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, istakao je da sudije imaju važnu ulogu u odupiranju stereotipima, razbijanju predrasuda i razvoju svijesti o rodnoj ravnopravnosti.

„Svi mi na taj način doprinosimo ostvarenju rodne ravnopravnosti, koja je od ključnog značaja za funkcioniranje demokratije i dobrog upravljanja, kao i za unapređenje dobrobiti za sve“, poručio je predsjednik Spano.

U uvodnom obraćanju Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, naglasila je da će nasilje nad ženama, uključujući i nasilje u porodici, „postati pošast prošlosti samo ako zajedno radimo na suzbijanju strukturne i intersekcionalne diskriminacije i ostvarenju rodne ravnopravnosti“.

Forum je pružio priliku sudijama i pravnim stručnjacima da govore o rodnoj ravnopravnosti, rodno zasnovanom nasilju i nasilju u porodici, kao i o primjeni prakse Evropskog suda za ljudska prava u regiji.

Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, navela je da rodna pristrasnost i rodni stereotipi koji su prisutni i u pravosuđu utječu na mogućnost žena da ostvare svoja prava pred sudovima u regiji.

„Osim rasprave o praksi Evropskog suda za ljudska prava, važno je raditi i na promjeni stavova prema ulogama muškaraca i žena u društvu, a posebno unutar pravosuđa, kako bismo uistinu osigurali učinkovitu zaštitu ljudskih prava“, dodala je direktorica Braithwaite.

Tokom drugog dana Foruma sudije su imale priliku da razgovaraju o osnivanju regionalne mreže u čijem će fokusu rada biti rodna ravnopravnost.

Copyrights @ 2022 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.