Предсједник Тадић на Првом форуму о родној равноправности за Западни Балкан у Бечићима

Предсједник Уставног суда Босне и Херцеговине Мато Тадић учествовао је у раду Првог форума о родној равноправности за Западни Балкан, који се 1. и 2. априла одржао у Бечићима, Република Црна Гора.

„Обуке о родној равноправности, међусобна сарадња и размјена добрих пракси међу судијама у региону су кључни за остваривање родне равноправности“, речено је на отварању Првог правосудног форума „Родна равноправност и Западни Балкан“.  

Форум је организовао AIRE центар уз подршку Владе Уједињеног Краљевства и Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Форум је окупио судије Европског суда за људска права и судије и стручњаке из региона како би разговарали о кључним начелима родне равноправности успостављеним праксом Европског суда за људска права.

Роберт Спано, предсједник Европског суда за људска права, истакао је да судије имају важну улогу у одупирању стереотипима, разбијању предрасуда и развоју свијести о родној равноправности.

„Сви ми на тај начин доприносимо остварењу родне равноправности, која је од кључног значаја за функционисање демократије и доброг управљања, као и за унапређење добробити за све“, поручио је предсједник Спано.

У уводном обраћању Дуња Мијатовић, комесарка за људска права Савјета Европе, нагласила је да ће насиље над женама, укључујући и насиље у породици, „постати пошаст прошлости само ако заједно радимо на сузбијању структурне и интерсекционалне дискриминације и остварењу родне равноправности“.

Форум је пружио прилику судијама и правним стручњацима да говоре о родној равноправности, родно заснованом насиљу и насиљу у породици, као и о примјени праксе Европског суда за људска права у региону.

Biljana Braithwaite, директорица Програма за Западни Балкан AIRE центра, навела је да родна пристрасност и родни стереотипи који су присутни и у правосуђу утичу на могућност жена да остваре своја права пред судовима у региону.

„Осим расправе о пракси Европског суда за људска права, важно је радити и на промјени ставова према улогама мушкараца и жена у друштву, а посебно унутар правосуђа, како бисмо уистину обезбиједили дјелотворну заштиту људских права“, додала је директорица Braithwaite.

Током другог дана Форума судије су имале прилику да разговарају о оснивању регионалне мреже у чијем ће фокусу рада бити родна равноправност.