Potpredsjednik Ćeman na Međunarodnoj konferenciji u Prištini

Na poziv predsjednice Ustavnog suda Republike Kosovo Grese Caka-Nimani, delegacija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koju čine potpredsjednik Mirsad Ćeman i šefica Odjeljenja za ustavnosudsku praksu Ermina Dumanjić, učestvovala je u radu Međunarodne konferencije o temi “Doprinos ustavnih sudova u zaštiti i jačanju osnovnih vrijednosti demokratije, vladavine prava i osnovnih ljudskih prava i sloboda”, koja je 24. oktobra 2023. godine održana u Prištini, Kosovo.

Ova međunarodna konferencija održana je povodom obilježavanja 14. godišnjice osnivanja Ustavnog suda Republike Kosovo. Rad Konferencije odvijao se u tri sesije pod nazivima: 1. “Uloga ustavnih sudova u jačanju vrijednosti demokratije i vladavine prava putem apstraktne kontrole ustavnosti normi”, 2.”Uloga supranacionalnih sudova u odlučivanju ustavnih sudova: interakcija s Evropskim sudom za ljudska prava, Sudom pravde Evropske unije, Afričkim sudom o ljudskim i pravima naroda te s Venecijanskom komisijom” i 3. Uloga ustavnih sudova u zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda putem individualne kontrole ustavnosti akata javnih vlasti”. U okviru druge sesije potpredsjednik Ćeman izložio je referat pod nazivom “Utjecaj prakse Evropskog suda za ljudska prava na praksu domaćih sudova u Bosni i Hercegovini”.

Konferenciji su prisustvovali predsjednici, potpredsjednici, sudije ustavnih sudova i drugih najviših sudova, kao i pravni eksperti s kojima je potpredsjednik Ćeman razmijenio stručna mišljenja o temi Konferencije te o aktuelnim pitanjima ustavnog sudstva.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.