Dopredsjednik Ćeman na Međunarodnoj konferenciji u Prištini

Na poziv predsjednice Ustavnog suda Republike Kosovo Grese Caka-Nimani, delegacija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koju čine dopredsjednik Mirsad Ćeman i šefica Odjeljenja za ustavnosudsku praksu Ermina Dumanjić, sudjelovala je u radu Međunarodne konferencije o temi “Doprinos ustavnih sudova u zaštiti i jačanju temeljnih vrijednosti demokracije, vladavine prava i temeljnih ljudskih prava i sloboda”, koja je 24. listopada 2023. godine održana u Prištini, Kosovo.

Ova međunarodna konferencija održana je povodom obilježavanja 14. obljetnice osnivanja Ustavnog suda Republike Kosovo. Rad Konferencije odvijao se u tri sesije pod nazivima: 1. “Uloga ustavnih sudova u jačanju vrijednosti demokracije i vladavine prava putem apstraktne kontrole ustavnosti normi”, 2.”Uloga supranacionalnih sudova u odlučivanju ustavnih sudova: interakcija s Europskim sudom za ljudska prava, Sudom pravde Europske unije, Afričkim sudom o ljudskim i pravima naroda te s Venecijanskim povjerenstvom” i 3. Uloga ustavnih sudova u zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda putem individualne kontrole ustavnosti akata javnih vlasti”. U okviru druge sesije dopredsjednik Ćeman izložio je referat pod nazivom “Utjecaj prakse Europskog suda za ljudska prava na praksu domaćih sudova u Bosni i Hercegovini”.

Konferenciji su prisustvovali predsjednici, dopredsjednici, suci ustavnih sudova i drugih najviših sudova, kao i pravni eksperti s kojima je dopredsjednik Ćeman razmijenio stručna mišljenja o temi Konferencije te o aktualnim pitanjima ustavnog sudstva.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.