Posjeta ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini

Njegova ekselencija Julian Reilly, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, sa saradnicima posjetio je 20. septembra 2022. godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Ambasadora Reillya u posjetu je primila predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić sa saradnicima.

Predsjednica Galić je prezentirala ambasadoru činjenice o ustavnom položaju, organizaciji i funkcioniranju Ustavnog suda, o apelacionoj i apstraktnoj nadležnosti, kao i relevantne statističke podatke o radu Ustavnog suda. Sagovornici su se u razgovoru osvrnuli i na moguće izazove u budućem radu Ustavnog suda. Iskazana je veoma dobra i uspješna dosadašnja saradnja Ustavnog suda BiH s Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini. U vezi s tim, predsjednica Galić je iskoristila priliku da i lično zahvali ambasadoru Reillyju na podršci koju Britanska vlada i Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini pružaju Ustavnom sudu u realizaciji projekata koji služe unapređivanju vladavine prava i jačanju kapaciteta pravosudnih institucija u Bosni Hercegovini.

Ambasador Reilly je zahvalio na prijemu, razmjeni mišljenja i informacijama koje je dobio od predsjednice Galić prilikom posjete. Istakao je važnost uloge Ustavnog suda BiH u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine, posebno u segmentu vladavine prava, te poželio Ustavnom sudu uspješan nastavak rada.

Copyrights @ 2023 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.