Posjeta ambasadora Republike Hrvatske

  

Njegova ekselencija mr. sc. Ivan Šabolić, ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, posjetio je danas Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Ambasadora Šabolića u inauguralnu posjetu primili su predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević i potpredsjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić i Mirsad Ćeman.

Predsjednik Knežević i potpredsjednici Tadić i Ćeman su ambasadoru prezentirali činjenice o ustavnom položaju, organizaciji i funkcioniranju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, o apelacionoj i apstraktnoj nadležnosti, kao i relevantne statističke podatke o radu Ustavnog suda BiH. Sagovornici su se u razgovoru osvrnuli i na mjesto i ulogu Ustavnog suda BiH u ustavnopravnoj strukturi Bosne i Hercegovine, te na značaj odluka Ustavnog suda BiH u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine, kao i na značaj njihove implementacije. Naglašena je veoma uspješna dosadašnja saradnja koju Ustavni sud Bosne i Hercegovine ima sa Ustavnim sudom Republike Hrvatske.

Ambasador Šabolić je zahvalio na prijemu, razmjeni mišljenja i informacijama koje je dobio od predsjednika Kneževića i potpredsjednika Tadića i Ćemana prilikom posjete. Istakao je važnost uloge Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine, posebno u segmentu zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, te Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine poželio uspješan nastavak rada.

Podijeli
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.