Otvoren Sedmi regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu posvećen utjecaju pandemije na ljudska prava

Otvoren Sedmi regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu posvećen utjecaju pandemije na ljudska prava
Sedmi regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu, koji se održava 16. i 17. oktobra 2020. godine, okupio je predstavnike Evropskog suda za ljudska prava, Vijeća Evrope i pravosudnih institucija iz sedam zemalja Jugoistočne Evrope. Zvanična tema ovogodišnjeg foruma je „COVID-19 i prava zaštićena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“.
Forum su organizirali AIRE centar – Program za Zapadni Balkan i Civil Rights Defenders, a podržali su ga Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Vlada Kraljevine Švedske, Fondacija Konrad Adenauer i Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske.
Centralnoj konferenciji koja se održava u regionu Strasbourga prisustvuje Robert Spano, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Predsjednik Spano je rekao da je Evropski sud u više navrata zaključio kako je vladavina prava „inherentna svim članovima Konvencije“.
„Ona je zvijezda vodilja Konvencije. Zajedno s osnovnim načelima demokratije i ljudskog dostojanstva, ona predstavlja pravni i moralni temelj rada Evropskog suda”, izjavio je predsjednik Spano.
Učesnicima i učesnicama ovog skupa obratila se i Dunja Mijatović, komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava, koja je rekla da je zdravstvena kriza ogolila i produbila dugotrajne nejednakosti u uživanju ljudskih prava.
„Krajnje je vrijeme da premostimo taj jaz i moć ljudskih prava iskoristimo kao djelotvorni lijek za društvo u cjelini. To podrazumijeva poštovanje transparentnosti i dostupnosti informacija, očuvanje djelotvornih zaštitnih mehanizama i prepoznavanje potrebe za jedinstvom, solidarnošću i saradnjom, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou“, izjavila je komesarka Mijatović.
Na centralnoj konferenciji bivše i sadašnje sudije i sutkinje Evropskog suda za ljudska prava govore o pravima iz Evropske konvencije koja su pogođena pandemijom, njihovoj zaštiti te situaciji na Zapadnom Balkanu.

U isto vrijeme, predsjednici i sudije vrhovnih i ustavnih sudova iz sedam država Jugoistočne Evrope okupili su se u glavnim gradovima: Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju, Tirani i Zagrebu. Oni zajedno s ombudsmenima, zastupnicima država pred sudom u Strasbourgu, predstavnicima pravosudnih centara, fakulteta, nevladinih organizacija i pravnim stručnjacima učestvuju u ovom događaju putem videolinka.


 
Skup u Sarajevu otvorili su Mirsad Ćeman, potpredsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, i Reinout Vos, ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik Ćeman je rekao da je obaveza pravosudnih organa, institucija i javne vlasti da osiguraju provođenje zdravstvenih mjera u ambijentu koji neće ugroziti ljudska prava i slobode garantirane Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

„Ustavni sud Bosne i Hercegovine kroz zajedničke projekte sa AIRE centrom, u koje spada i aktivno učešće na godišnjem regionalnom forumu, nastoji ne samo doprinijeti afirmaciji i unapređenju stručnih znanja i kulture dijaloga te unapređenju ljudskih prava i sloboda općenito nego, u konkretnom slučaju, kroz razmjenu iskustava s drugima, doprinijeti očuvanju zdravlja i života građana Bosne i Hercegovine, ali i svih drugih koji s njima po bilo kojem osnovu dolaze u dodir“, naveo je potpredsjednik Ćeman.
Ambasador Field je istakao da je važno zalagati se za zaštitu ljudskih prava kako bi se izborili sa izazovima koje je donijela pandemija.

„Pandemija COVID-19 i mjere koje države preduzimaju u borbi protiv ove bolesti stavili su zaštitu ljudskih prava pred brojne nove izazove. Sada je važnije nego ikada da nastavimo da se zalažemo za zaštitu ljudskih prava i da prilagodimo trenutne napore kako bismo se izborili s novim izazovima koje je pandemija donijela“, rekao je ambasador Field.

Ambasador Vos je naglasio važnost uspostavljanja ravnoteže između mjera koje države preduzimaju kako bi zaštitile stanovništvo i poštovanja ljudskih prava.

„Države širom svijeta i u Evropi suočavaju se sa izazovom bez presedana – pokušavaju da svoje stanovništvo zaštite od bolesti COVID-19. Neophodne mjere koje su razne države preduzele neizbježno su u sukobu s vrijednostima do kojih nam je toliko stalo. Neostvarivanje pravične ravnoteže između ovih mjera i zaštite demokratije, vladavine prava i ljudskih prava je nešto što ne možemo sebi da priuštimo. Jednostavno zato što je u pitanju ono što jesmo, što cijenimo i na šta kao ljudska bića imamo pravo”, rekao je ambasador Vos.

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava, u izjavi datoj pred početak Foruma govorio je o značaju ovog skupa. Vehabović je rekao da se Forum bavi sagledavanjem problema iz ugla sudija koji počinju proces pa sve do sudija Evropskog suda koji ga završavaju.

„Uloga Foruma je da taj put bude brz, efikasan i pravičan, a to se može postići samo razmjenom informacija, ideja i samim time boljeg shvatanja različitih etapa kroz koje prolazi jedno pravno pitanje. Kroz proces razumijevanja i prikupljanje iskustava iz zemalja regiona, učimo na tuđim greškama ili drugi uče na našim, ali sa zajedničkim ciljem koji kroz Forum pokušavamo da ostvarimo – da greške ne ponavljamo. Zbog svega ovoga Forum je multilateralni projekt koji zaslužuje posebno mjesto u godišnjem kalendaru aktivnosti svakog sudije u regiji“, izjavio je Vehabović.

Forum je pružio priliku najvećim evropskim pravnim stručnjacima da govore o prijetnjama ljudskim pravima koje su se pojavile tokom pandemije te da daju rješenja za ove izazove.

Forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu jedan je od najvažnijih godišnjih događaja za predstavnike pravosuđa, pravnike i predstavnike nevladinih organizacija iz regiona. Cilj mu je da promovira provođenje Evropske konvencije o ljudskim pravima na državnom nivou, podstakne regionalnu saradnju u kontinuiranom razvoju vladavine prava i ljudskih prava te da pruži pomoć u procesu integracije regiona u Evropsku uniju.
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.