Отворен Седми регионални форум о владавини права за Југоисточну Европу посвећен утицају пандемије на људска права

Отворен Седми регионални форум о владавини права за Југоисточну Европу посвећен утицају пандемије на људска права

Седми регионални форум о владавини права за Југоисточну Европу, који се одржава 16. и 17. октобра 2020. године, окупио је представнике Европског суда за људска права, Савјета Европе и правосудних институција из седам земаља Југоисточне Европе. Званична тема овогодишњег форума је „COVID-19 и права заштићена Европском конвенцијом о људским правима“.

Форум су организовали AIRE центар – Програм за Западни Балкан и Civil Rights Defenders, а подржали су га Влада Уједињеног Краљевства, Влада Краљевине Шведске, Фондација Конрад Аденауер и Министарство спољних послова Краљевине Низоземске.

Централној конференцији која се одржава у региону Стразбура присуствује Роберт Спано, предсједник Европског суда за људска права. Предсједник Спано је рекао да је Европски суд у више наврата закључио како је владавина права „инхерентна свим члановима Конвенције“.

Она је звијезда водиља Конвенције. Заједно с основним принципима демократије и људског достојанства, она представља правни и морални темељ рада Европског суда”, изјавио је предсједник Спано.

Учесницима и учесницама овог скупа обратила се и Дуња Мијатовић, комесарка Савјета Европе за људска права, која је рекла да је здравствена криза оголила и продубила дуготрајне неједнакости у уживању људских права.

Крајње је вријеме да премостимо тај јаз и моћ људских права искористимо као дјелотворни лијек за друштво у цјелини. То подразумијева поштовање транспарентности и доступности информација, очување дјелотворних заштитних механизама и препознавање потребе за јединством, солидарношћу и сарадњом, како на националном тако и на међународном нивоу“, изјавила је комесарка Мијатовић.

На централној конференцији бивше и садашње судије и суткиње Европског суда за људска права говоре о правима из Европске конвенције која су погођена пандемијом, њиховој заштити те ситуацији на Западном Балкану.

У исто вријеме, предсједници и судије врховних и уставних судова из седам држава Југоисточне Европе окупили су се у главним градовима: Београду, Подгорици, Приштини, Сарајеву, Скопљу, Тирани и Загребу. Они заједно с омбудсменима, заступницима држава пред судом у Стразбуру, представницима правосудних центара, факултета, невладиних организација и правним стручњацима учествују у овом догађају путем видео-линка.

Скуп у Сарајеву отворили су Мирсад Ћеман, потпредсједник Уставног суда Босне и Херцеговине, Matt Field, британски амбасадор у Босни и Херцеговини, и Reinout Vos, амбасадор Краљевине Низоземске у Босни и Херцеговини.

Потпредсједник Ћеман је рекао да је обавеза правосудних органа, институција и јавне власти да обезбиједе спровођење здравствених мјера у амбијенту који неће угрозити људска права и слободе гарантоване Европском конвенцијом о људским правима.

„Уставни суд Босне и Херцеговине кроз заједничке пројекте са AIRE центром, у које спада и активно учешће на годишњем регионалном форуму, настоји не само допринијети афирмацији и унапређењу стручних знања и културе дијалога те унапређењу људских права и слобода генерално него, у конкретном случају, кроз размјену искустава с другима, допринијети очувању здравља и живота грађана Босне и Херцеговине, али и свих других који с њима по било којем основу долазе у додир“, навео је потпредсједник Ћеман.

Амбасадор Field је истакао да је важно залагати се за заштиту људских права како би се изборили са изазовима које је донијела пандемија.

„Пандемија COVID-19 и мјере које државе предузимају у борби против ове болести ставили су заштиту људских права пред бројне нове изазове. Сада је важније него икада да наставимо да се залажемо за заштиту људских права и да прилагодимо тренутне напоре како бисмо се изборили с новим изазовима које је пандемија донијела“, рекао је амбасадор Field.

Амбасадор Vos је нагласио важност успостављања равнотеже између мјера које државе предузимају како би заштитиле становништво и поштовања људских права.

„Државе широм свијета и у Европи суочавају се са изазовом без преседана – покушавају да своје становништво заштите од болести COVID-19. Неопходне мјере које су разне државе предузеле неизбјежно су у сукобу с вриједностима до којих нам је толико стало. Неостваривање правичне равнотеже између ових мјера и заштите демократије, владавине права и људских права је нешто што не можемо себи да приуштимо. Једноставно зато што је у питању оно што јесмо, што цијенимо и на шта као људска бића имамо право”, рекао је амбасадор Vos.

Фарис Вехабовић, судија Европског суда за људска права, у изјави датој пред почетак Форума говорио је о значају овог скупа. Вехабовић је рекао да се Форум бави сагледавањем проблема из угла судија који почињу процес па све до судија Европског суда који га завршавају.

„Улога Форума је да тај пут буде брз, ефикасан и правичан, а то се може постићи само размјеном информација, идеја и самим тиме бољег схватања различитих етапа кроз које пролази једно правно питање. Кроз процес разумијевања и прикупљање искустава из земаља региона, учимо на туђим грешкама или други уче на нашим, али са заједничким циљем који кроз Форум покушавамо да остваримо – да грешке не понављамо. Због свега овога Форум је мултилатерални пројекат који заслужује посебно мјесто у годишњем календару активности сваког судије у регији“, изјавио је Вехабовић.

Форум је пружио прилику највећим европским правним стручњацима да говоре о пријетњама људским правима које су се појавиле током пандемије те да дају рјешења за ове изазове.

Форум о владавини права за Југоисточну Европу један је од најважнијих годишњих догађаја за представнике правосуђа, правнике и представнике невладиних организација из региона. Циљ му је да промовише спровођење Европске конвенције о људским правима на државном нивоу, подстакне регионалну сарадњу у континуираном развоју владавине права и људских права те да пружи помоћ у процесу интеграције региона у Европску унију.