Otvoren Sedmi regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Europu posvećen utjecaju pandemije na ljudska prava

Otvoren Sedmi regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Europu posvećen utjecaju pandemije na ljudska prava

Sedmi regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Europu, koji se održava 16. i 17. listopada 2020. godine, okupio je predstavnike Europskog suda za ljudska prava, Vijeća Europe i pravosudnih institucija iz sedam zemalja Jugoistočne Europe. Zvanična tema ovogodišnjeg foruma je „COVID-19 i prava zaštićena Europskom konvencijom o ljudskim pravima“.

Forum su organizirali AIRE centar – Program za Zapadni Balkan i Civil Rights Defenders, a podržali su ga Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Vlada Kraljevine Švedske, Fondacija Konrad Adenauer i Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske.

Centralnoj konferenciji koja se održava u regionu Strasbourga prisustvuje Robert Spano, predsjednik Europskog suda za ljudska prava. Predsjednik Spano je rekao da je Europski sud u više navrata zaključio kako je vladavina prava „inherentna svim člancima Konvencije“.

Ona je zvijezda vodilja Konvencije. Zajedno s temeljnim načelima demokracije i ljudskog dostojanstva, ona predstavlja pravni i moralni temelj rada Europskog suda”, izjavio je predsjednik Spano.

Sudionicima i sudionicama ovog skupa obratila se i Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava, koja je rekla da je zdravstvena kriza ogolila i produbila dugotrajne nejednakosti u uživanju ljudskih prava.

Krajnje je vrijeme da premostimo taj jaz i moć ljudskih prava iskoristimo kao učinkoviti lijek za društvo u cjelini. To podrazumijeva poštovanje transparentnosti i dostupnosti informacija, očuvanje učinkovitih zaštitnih mehanizama i prepoznavanje potrebe za jedinstvom, solidarnošću i suradnjom, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini“, izjavila je povjerenica Mijatović.

Na centralnoj konferenciji bivši i sadašnji suci i sutkinje Europskog suda za ljudska prava govore o pravima iz Europske konvencije koja su pogođena pandemijom, njihovoj zaštiti te situaciji na Zapadnom Balkanu.

U isto vrijeme, predsjednici i suci vrhovnih i ustavnih sudova iz sedam država Jugoistočne Europe okupili su se u glavnim gradovima: Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju, Tirani i Zagrebu. Oni zajedno s ombudsmanima, zastupnicima država pred sudom u Strasbourgu, predstavnicima pravosudnih centara, fakulteta, nevladinih organizacija i pravnim stručnjacima sudjeluju u ovom događaju putem videolinka.

 

Skup u Sarajevu otvorili su Mirsad Ćeman, dopredsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Matt Field, britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini, i Reinout Vos, veleposlanik Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.

Dopredsjednik Ćeman je rekao da je obveza pravosudnih organa, institucija i javne vlasti da osiguraju provođenje zdravstvenih mjera u ambijentu koji neće ugroziti ljudska prava i slobode garantirane Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

„Ustavni sud Bosne i Hercegovine kroz zajedničke projekte sa AIRE centrom, u koje spada i aktivno sudjelovanje na godišnjem regionalnom forumu, nastoji ne samo doprinijeti afirmaciji i unapređenju stručnih znanja i kulture dijaloga te unapređenju ljudskih prava i sloboda općenito nego, u konkretnom slučaju, kroz razmjenu iskustava s drugima, doprinijeti očuvanju zdravlja i života građana Bosne i Hercegovine, ali i svih drugih koji s njima po bilo kojoj osnovi dolaze u dodir“, naveo je dopredsjednik Ćeman.

Veleposlanik Field je istaknuo da je važno zalagati se za zaštitu ljudskih prava kako bi se izborili sa izazovima koje je donijela pandemija.

„Pandemija COVID-19 i mjere koje države poduzimaju u borbi protiv ove bolesti stavili su zaštitu ljudskih prava pred brojne nove izazove. Sada je važnije nego ikada da se nastavimo zalagati za zaštitu ljudskih prava i da prilagodimo trenutne napore kako bismo se izborili s novim izazovima koje je pandemija donijela“, rekao je veleposlanik Field.

Veleposlanik Vos je naglasio važnost uspostave ravnoteže između mjera koje države poduzimaju kako bi zaštitile stanovništvo i poštovanja ljudskih prava.

„Države širom svijeta i u Europi suočavaju se sa izazovom bez presedana – pokušavaju svoje stanovništvo zaštititi od bolesti COVID-19. Neophodne mjere koje su razne države poduzele neizbježno su u sukobu s vrijednostima do kojih nam je toliko stalo. Neostvarivanje pravične ravnoteže između ovih mjera i zaštite demokracije, vladavine prava i ljudskih prava je nešto što ne možemo sebi da priuštimo. Jednostavno zato što je u pitanju ono što jesmo, što cijenimo i na što kao ljudska bića imamo pravo”, rekao je veleposlanik Vos.

Faris Vehabović, sudac Europskog suda za ljudska prava, u izjavi danoj pred početak Foruma govorio je o značaju ovog skupa. Vehabović je rekao da se Forum bavi sagledavanjem problema iz ugla sudaca koji počinju proces pa sve do sudaca Europskog suda koji ga završavaju.

„Uloga Foruma je da taj put bude brz, efikasan i pravičan, a to se može postići samo razmjenom informacija, ideja i samim time boljeg shvaćanja različitih etapa kroz koje prolazi jedno pravno pitanje. Kroz proces razumijevanja i prikupljanje iskustava iz zemalja regiona, učimo na tuđim greškama ili drugi uče na našim, ali sa zajedničkim ciljem koji kroz Forum pokušavamo da ostvarimo – da greške ne ponavljamo. Zbog svega ovoga Forum je multilateralni projekt koji zaslužuje posebno mjesto u godišnjem kalendaru aktivnosti svakog suca u regiji“, izjavio je Vehabović.

Forum je pružio priliku najvećim europskim pravnim stručnjacima da govore o prijetnjama ljudskim pravima koje su se pojavile tijekom pandemije te da daju rješenja za ove izazove.

Forum o vladavini prava za Jugoistočnu Europu jedan je od najvažnijih godišnjih događaja za predstavnike pravosuđa, pravnike i predstavnike nevladinih organizacija iz regiona. Cilj mu je promovirati provedbu Europske konvencije o ljudskim pravima na državnoj razini, podstaknuti regionalnu suradnju u kontinuiranom razvoju vladavine prava i ljudskih prava te pružiti pomoć u procesu integracije regiona u Europsku uniju. 

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.