Izvještaj o pravu na slobodu i sigurnost ličnosti i pravu na slobodu izražavanja predstavljen u Banjaluci i Tuzli

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 13. septembra ove godine sudijama u Banjaluci i Tuzli prezentirao izvještaj „Praksa sudova u Bosni i Hercegovini u pogledu prava na slobodu i sigurnost ličnosti i prava na slobodu izražavanja“.

Sudijama Općinskog i Kantonalnog suda u Tuzli izvještaj su predstavili predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić i registrar Suda Zvonko Mijan.

U uvodnom obraćanju predsjednica Kantonalnog suda u Tuzli Indira Hadžimehmedović izrazila je zadovoljstvo što će izvještaj biti predstavljen sudijama tog suda.

„Radi se o primjeni člana 5. i člana 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koji su posebno značajni kada je u pitanju rješavanje krivičnih i građanskih predmeta sa aspekta prava na slobodu ličnosti, kada se odlučuje u krivičnim predmetima određivanja mjere pritvora, i prava na slobodu izražavanja kada se odlučuje u građanskim predmetima naknade štete zbog iznesene klevete putem medija ili drugih sredstava informisanja“, rekla je predsjednica Hadžimehmedović.

Izvještaj, koji su sačinili Ustavni sud i Centar AIRE, na jednostavan i pristupačan način prikazuje relevantne odluke sudova i načela tumačenja normi iz oblasti zaštite prava iz člana 5 (pravo na slobodu i sigurnost ličnosti) i zaštite prava iz člana 10 (pravo na slobodu izražavanja).

Izvještaj je pripremljen na osnovu analize 150 odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i 120 odluka redovnih sudova koje su donesene u periodu od 2015. do 2019. godine, a namijenjen je sudijama redovnih sudova, tužiocima, advokatima, te braniocima osumnjičenih i optuženih osoba. S obzirom na to da se izvještaj bavi i pitanjem zaštite prava na slobodu izražavanja, on je relevantan i za predstavnike medijske zajednice.

Sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević i viša pravna savjetnica Sevima Sali-Terzić predstavili su izvještaj sudijama Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci. Tokom diskusije sudije su izrazile zadovoljstvo što su im na ovaj način predstavljeni standardi prava na slobodu ličnosti i prava na slobodu izražavanja, uz prikaz relevantne prakse redovnih sudova i Ustavnog suda BiH.

Izvještaj je tokom jula i septembra ove godine predstavljen sudijama Apelacionog i Osnovnog suda u Distriktu Brčko, Općinskog i Kantonalnog suda u Mostaru te Kantonalnog suda u Sarajevu. Sudije su izvještaj ocijenile korisnim te su naglasile kako će im koristiti i u budućem radu.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.