Izvješće o pravu na slobodu i sigurnost ličnosti i pravu na slobodu izražavanja predstavljeno u Banjaluci i Tuzli

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 13. rujna ove godine sucima u Banjaluci i Tuzli prezentirao izvješće „Praksa sudova u Bosni i Hercegovini u pogledu prava na slobodu i sigurnost ličnosti i prava na slobodu izražavanja“.

Sucima Općinskog i Kantonalnog suda u Tuzli izvješće su predstavili predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić i registrar Suda Zvonko Mijan.

U uvodnom obraćanju predsjednica Kantonalnog suda u Tuzli Indira Hadžimehmedović izrazila je zadovoljstvo što će izvješće biti predstavljeno sucima tog suda.

„Radi se o primjeni člana 5. i člana 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koji su posebno značajni kada je u pitanju rješavanje krivičnih i građanskih predmeta sa aspekta prava na slobodu ličnosti, kada se odlučuje u krivičnim predmetima određivanja mjere pritvora, i prava na slobodu izražavanja kada se odlučuje u građanskim predmetima naknade štete zbog iznesene klevete putem medija ili drugih sredstava informisanja“, rekla je predsjednica Hadžimehmedović.

Izvješće, koje su sačinili Ustavni sud i Centar AIRE, na jednostavan i pristupačan način prikazuje relevantne odluke sudova i načela tumačenja normi iz oblasti zaštite prava iz članka 5. (pravo na slobodu i sigurnost ličnosti) i zaštite prava iz članka 10. (pravo na slobodu izražavanja).

Izvješće je pripremljeno na temelju analize 150 odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i 120 odluka redovnih sudova koje su donesene u razdoblju od 2015. do 2019. godine, a namijenjeno je sucima redovnih sudova, tužiteljima, odvjetnicima, te braniteljima osumnjičenih i optuženih osoba. S obzirom na to da se izvješće bavi i pitanjem zaštite prava na slobodu izražavanja, ono je relevantno i za predstavnike medijske zajednice.

Sudac Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević i viša pravna savjetnica Sevima Sali-Terzić predstavili su izvješće sucima Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci. Tijekom diskusije suci su izrazili zadovoljstvo što su im na ovaj način predstavljeni standardi prava na slobodu ličnosti i prava na slobodu izražavanja, uz prikaz relevantne prakse redovnih sudova i Ustavnog suda BiH.

Izvješće je tijekom srpnja i rujna ove godine predstavljeno sucima Apelacijskog i Osnovnog suda u Distriktu Brčko, Općinskog i Kantonalnog suda u Mostaru te Kantonalnog suda u Sarajevu. Suci su izvješće ocijenili korisnim te su naglasili kako će im koristiti i u budućem radu.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.