Десети форум о владавини права за Југоисточну Европу

Дана 10. и 11. новембра 2023. године у Сарајеву је одржан Десети годишњи регионални форум о владавини права за Југоисточну Европу под називом „Успостављање равнотеже између заштите података и транспарентног правосуђа: Европски оквир“.

Фокус овогодишњег форума био је на кључним изазовима и приликама за успостављање веће равнотеже између заштите података и транспарентног правосуђа, с нагласком на Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода, тачније на заштиту члана 8 Европске конвенције (право на поштовање приватног и породичног живота у контексту судских поступака), узимајући у обзир мјере заштите предвиђене чланом 6 Европске конвенције (право на правично суђење). 

Ове теме посебно су актуелизоване у посљедње вријеме како се судови и други државни органи суочавају с питањима прихватљивости доказа прибављених пресретањем електронских комуникација путем EncroChat-а, Sky ECC-а, ANOM-а и других сличних извора. Ова питања актуелна су и у Европи с обзиром на то да технологија свакодневно напредује, трансформишући тиме начин истраживања и процесуирања злочина те вођења судских поступака.

У раду Форума у име Уставног суда БиХ учествовали су Валерија Галић, предсједница Уставног суда, Мирсад Ћеман и Златко М. Кнежевић, потпредсједници Уставног суда, Леди Бианку, судија Уставног суда, Севима Сали-Терзић, регистрар, Ерда Зачирагић, шефица Кабинета предсједника, и Ермина Думањић, шефица Одјељења за уставносудску праксу.

Предсједница Уставног суда БиХ Валерија Галић је у уводном обраћању нагласила како у развијеном дигиталном добу у којем живимо заштита података и транспарентно правосуђе постају све значајнији аспекти друштва.  

„Успостављање равнотеже између заштите података, и у вези с тим права на приватни живот с једне стране и транспарентног правосуђа с друге стране, кључно је за очување демократских вриједности, права грађана и владавине права уопште. Овај форум пружит ће јединствену прилику за дискусију о овом важном питању, а расправа која ће услиједити засигурно ће резултирати квалитетним закључцима”, казала је Галић.

Форум су организовале невладине организације AIRE центар и Civil Rights Defenders, уз подршку Уставног суда Босне и Херцеговине, Владе Уједињеног Краљевства и Шведске агенције за међународни развој и сарадњу. 

Овај догађај окупио је више од 100 учесника, укључујући судије и потпредсједника Европског суда за људска права, те предсједнике правосудних институција, судије, представнике цивилног друштва, као и друге правне експерте из Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова, Сјеверне Македоније, Србије, али и шире.