Посјета амбасадора Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у Босни и Херцеговини

Његова екселенција Julian Reilly, амбасадор Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у Босни и Херцеговини, са сарадницима посјетио је 20. септембра 2022. године Уставни суд Босне и Херцеговине.

Амбасадора Reillya у посјету је примила предсједница Уставног суда Босне и Херцеговине Валерија Галић са сарадницима.

Предсједница Галић је презентовала амбасадору чињенице о уставном положају, организацији и функционисању Уставног суда, о апелационој и апстрактној надлежности, као и релевантне статистичке податке о раду Уставног суда. Саговорници су се у разговору осврнули и на могуће изазове у будућем раду Уставног суда. Исказана је веома добра и успјешна досадашња сарадња Уставног суда БиХ с Британском амбасадом у Босни и Херцеговини. У вези с тим, предсједница Галић је искористила прилику да и лично захвали амбасадору Reillyju на подршци коју Британска влада и Британска амбасада у Босни и Херцеговини пружају Уставном суду у реализацији пројеката који служе унапређивању владавине права и јачању капацитета правосудних институција у Босни Херцеговини.

Амбасадор Reilly је захвалио на пријему, размјени мишљења и информацијама које је добио од предсједнице Галић приликом посјете. Истакао је важност улоге Уставног суда БиХ у правном систему Босне и Херцеговине, посебно у сегменту владавине права, те пожелио Уставном суду успјешан наставак рада.