Regionalna konferencija ustavnih sudova u Tesliću

Regionalna konferencija ustavnih sudova u Tesliću

U organizaciji Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u saradnji s Njemačkom fondacijom za međunarodnu pravnu saradnju IRZ, u Tesliću je u periodu od 16. do 18. oktobra 2019. godine održana Regionalna konferencija ustavnih sudova o temi „Sloboda vjeroispovijesti u ustavno-sudskoj praksi“.

U radu Konferencije su učestvovali predsjednici i sudije ustavnih sudova Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Slovenije i Republike Srbije, te predstavnici i pravni eksperti Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju IRZ.

Ovogodišnju Konferenciju pozdravnim riječima otvorili su Zlatko M. Knežević, predsjednik Ustavnog suda, i dr. Stefan Pürner, advokat, rukovodilac Odjeljenja „Jugoistočna Evropa I“, IRZ.

Ustavni sud je još 2003. godine pokrenuo inicijativu za održavanje susreta ustavnih sudova država regije. Cilj inicijative bila je razmjena iskustava, stavova i prakse o primjeni prava u oblasti vladavine prava, zaštite i poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i uspostavljanje stručne saradnje u vezi s drugim pitanjima od zajedničkog interesa i značaja za ustavne sudove zemalja u tranziciji. Inicijativu su prihvatili ustavni sudovi zemalja regije, a tradicija da se održavaju regionalne konferencije, svaki put s drugom temom od zajedničkog interesa, odvija se u kontinuitetu.

Konferencija je, uz mnoštvo izloženih kvalitetnih prezentacija/referata o temi Konferencije i diskusija, osvijetlila pitanje slobode vjeroispovijesti u ustavno-sudskoj praksi u zemljama regije. U tom smislu, Konferencija predstavlja još jedan značajan doprinos pravnoj praksi i doktrini ustavnih sudova regije.

Svi radovi prezentirani na Konferenciji bit će objavljeni u zborniku radova Konferencije.

 
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.