Regionalna konferencija ustavnih sudova u Tesliću

Regionalna konferencija ustavnih sudova u Tesliću

U organizaciji Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u suradnji s Njemačkom fondacijom za međunarodnu pravnu suradnju IRZ, u Tesliću je u razdoblju od 16. do 18. listopada 2019. godine održana Regionalna konferencija ustavnih sudova o temi „Sloboda vjeroispovijedi u ustavno-sudskoj praksi“.

U radu Konferencije su sudjelovali predsjednici i suci ustavnih sudova Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Slovenije i Republike Srbije, te predstavnici i pravni eksperti Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu suradnju IRZ.

Ovogodišnju Konferenciju pozdravnim riječima otvorili su Zlatko M. Knežević, predsjednik Ustavnog suda, i dr. Stefan Pürner, odvjetnik, rukovoditelj Odjeljenja „Jugoistočna Europa I“, IRZ.

Ustavni sud je još 2003. godine pokrenuo inicijativu za održavanje susreta ustavnih sudova država regije. Cilj inicijative bila je razmjena iskustava, stajališta i prakse o primjeni prava u oblasti vladavine prava, zaštite i poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i uspostava stručne suradnje u svezi s drugim pitanjima od zajedničkog interesa i značaja za ustavne sudove zemalja u tranziciji. Inicijativu su prihvatili ustavni sudovi zemalja regije, a tradicija da se održavaju regionalne konferencije, svaki put s drugom temom od zajedničkog interesa, odvija se u kontinuitetu.

Konferencija je, uz mnoštvo izloženih kvalitetnih prezentacija/referata o temi Konferencije i diskusija, osvijetlila pitanje slobode vjeroispovijedi u ustavno-sudskoj praksi u zemljama regije. U tom smislu, Konferencija predstavlja još jedan značajan doprinos pravnoj praksi i doktrini ustavnih sudova regije.

Svi radovi prezentirani na Konferenciji bit će objavljeni u zborniku radova Konferencije.

 
Copyrights @ 2023 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.