Radni sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

 
Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman, potpredsjednik Zlatko M. Knežević i pomoćnica generalnog sekretara Mira Pekmez sastali su se danas, na radnom sastanku, sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem i njegovim saradnicima.

Sastanak je održan u okviru inicijative Ustavnog suda BiH prema institucijama Bosne i Hercegovine koje, u okviru svojih ustavnih nadležnosti i obaveza, imaju ili mogu imati utjecaj na osiguranje boljih uvjeta za rad i funkcioniranje Ustavnog suda BiH.

Razgovaralo se o aktuelnim pitanjima od važnosti za funkcioniranje Ustavnog suda BiH, te potrebi i mogućnostima Vijeća ministara da se, u okviru svojih nadležnosti, uključi i pomogne u rješavanju tih pitanja.
Naročita pažnja posvećena je pitanjima izvršenja odluka Ustavnog suda BiH, kao i pitanjima vezanim za finansijsku i upravno-administrativnu nezavisnost i samostalnost Ustavnog suda BiH, uvjete rada i radnog prostora koji koristi Ustavni sud BiH, te neke sigurnosne aspekte.

Cilj razgovora je iznalaženje djelotvornih rješenja za konkretna pitanja kako bi se ustavna pozicija Ustavnog suda BiH definirana članom VI Ustava i Pravilima Suda u potpunosti ostvarila.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je Ustavni sud BiH čuvar Ustava BiH i da mu se mora pružiti sva neophodna podrška u obavljanju njegovih funkcija. Istaknuo je da je neizvršavanje odluka Suda ozbiljan problem, te da treba iznaći način za izvršavanje odluka.

Delegacije Ustavnog suda BiH i Vijeća ministara složile su se da će rješavanje barem ključnih pitanja i problema o kojima se razgovaralo doprinijeti ostvarivanju ustavnosti i zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u Bosni i Hercegovini.

 
Podijeli
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.