Radni sastanak sa generalnim sekretarom Venecijanske komisije

 
 
Thomas Markert, generalni sekretar Evropske komisije za demokraciju putem prava - European Commission for Democracy through Law (Venecijanska komisija) posjetio je danas Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mirsad Ćeman i Thomas Markert razmijenili su iskustva o dosadašnjoj saradnji Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Vijeća Evrope i Evropskog suda za ljudska prava, a posebno o saradnji sa Venecijanskom komisijom u domenu promoviranja i unapređenja zaštite ljudskih prava.

U razgovoru je naročita pažnja posvećena pitanju izvršenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Istaknut je značaj izvršenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za konzistentnost pravnog sistema Bosne i Hercegovine, ali i važnost izvršavanja sudskih odluka uopće sa stajališta zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Predsjednik Ćeman je zahvalio gospodinu Markertu na korisnoj saradnji sa Venecijanskom komisijom u vezi sa zahtjevima Ustavnog suda BiH za mišljenja Venecijanske komisije (amicus curiae ) o pojedinim pravnim pitanjima u tri dosadašnja slučaja.

Gospodin Markert je naglasio da Venecijanska komisija ima uvid i iskazuje podršku radu i zadovoljstvo rezultatima koje postiže Ustavni sud Bosne i Hercegovine posebno u odnosu na značaj i ulogu Ustavnog suda u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine.

Saradnja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Venecijanske komisije započeta je 1997. godine, a intenzivirana je od 2002. godine, kada je Bosna i Hercegovina postala članica Vijeća Evrope i kada je pristupila parcijalnom ugovoru Vijeća Evrope, kojim je 1990. godine ustanovljena Evropska komisija za demokraciju putem prava.

Stalni član Venecijanske komisije u ime Bosne i Hercegovine od 2013. godine je sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević.
Podijeli
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.