Predstavnici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na konsultativnom sastanku o transparentnosti sudskih procesa za ratne zločine i dostupnosti pravosudnih odluka javnosti

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je u utorak, 25. juna 2024. godine, s partnerima iz pravosuđa bila domaćin konsultativnog sastanka u Sarajevu. Učesnici su razgovarali o implikacijama „Uputstva za anonimizaciju“ i „Smjernica za objavljivanje sudskih i tužilačkih odluka“ koje je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) nedavno usvojilo u sudskim procesima za ratne zločine. U ime Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sastanku su prisustvovali: Ermina Dumanjić, šefica Odjeljenja za ustavnosudsku praksu, Vanesa Jusufbegović, viša pravna savjetnica, i Boris Bogdanović, pravni savjetnik u Uredu registrara Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Cilj sastanka je bila razmjena mišljenja s predstavnicima pravosuđa, naročito s Ustavnim sudom BiH, te sa VSTVBiH, predsjednicima sudova, glavnim tužiocima, kao i predstavnicima međunarodne i akademske zajednice. U središtu diskusije je bio obim novih pravila, kao i to kako osigurati da ona ne utječu negativno na transparentnost u predmetima ratnih zločina.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.