Представници Уставног суда Босне и Херцеговине на консултативном састанку о транспарентности судских процеса за ратне злочине и доступности правосудних одлука јавности

Мисија ОЕБС-а у Босни и Херцеговини је у уторак, 25. јуна 2024. године, с партнерима из правосуђа била домаћин консултативног састанка у Сарајеву. Учесници су разговарали о импликацијама „Упутства за анонимизацију“ и „Смјерница за објављивање судских и тужилачких одлука“ које је Високи судски и тужилачки савјет БиХ (ВСТСБиХ) недавно усвојио у судским процесима за ратне злочине. У име Уставног суда Босне и Херцеговине састанку су присуствовали: Ермина Думањић, шефица Одјељења за уставносудску праксу, Ванеса Јусуфбеговић, виша правна савјетница, и Борис Богдановић, правни савјетник у Уреду регистрара Уставног суда Босне и Херцеговине.

Циљ састанка је била размјена мишљења с представницима правосуђа, нарочито с Уставним судом БиХ, те са ВСТСБиХ, предсједницима судова, главним тужиоцима, као и представницима међународне и академске заједнице. У средишту дискусије је био обим нових правила, као и то како обезбиједити да она не утичу негативно на транспарентност у предметима ратних злочина.