Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić učestvovala u radu Konferencije „Djelotvorno oduzimanje imovinske koristi na Zapadnom Balkanu“

Predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić učestvovala je u radu godišnje konferencije „Djelotvorno oduzimanje imovinske koristi na Zapadnom Balkanu“, koja je održana 15. i 16. marta 2023. godine u Sarajevu. Zajedno s predsjednicom na Konferenciji su učestvovale i registrarka Sevima Sali-Terzić, šefica Kabineta predsjednika Erda Začiragić i šefica Odjeljenja za ustavnosudsku praksu Ermina Dumanjić.

U okviru Konferencije predsjednica je izložila svoj referat koji se odnosio na značaj prakse Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u predmetima koji se odnose na imovinu stečenu kriminalnom djelatnošću. Predsjednica Galić je naglasila da oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom ima svoje uporište u osnovnom pravnom načelu da niko ne može zadržati protivpravno stečenu imovinsku korist. Oduzimanje nezakonito stečene imovine samo je jedan oblik sveukupnih nastojanja nadležnih državnih tijela da se efikasno suprotstavljaju korupciji.

Konferencija je održana u sklopu projekta „Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu putem jačanja regionalne saradnje u oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom“, koji provode AIRE centar (Advice on Individual Rights in Europe) i Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI), a podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Konferenciji je prisustvovalo preko stotinu sudija, tužilaca i drugih stručnjaka Zapadnog Balkana.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.