Predsjednica Galić na međunarodnoj konferenciji povodom obilježavanja 60 godina Ustavnog suda Republike Srbije

Predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić i šefica Kabineta Erda Začiragić su 16. novembra 2023. godine u Beogradu prisustvovale svečanosti i međunarodnoj konferenciji povodom obilježavanja 60 godina Ustavnog suda Republike Srbije.

U radu Međunarodne konferencije pod nazivom „Uloga ustavnih sudova u primjeni Evropske konvencije o ljudskim pravima i prakse Evropskog suda za ljudska prava“ predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine aktivno je učestvovala izlaganjem o temi „Dijalog ustavnih sudova u zaštiti ljudskih prava“. Predsjednica Galić je u svom izlaganju govorila o kvalitetu, intenzitetu i načinu saradnje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sa stranim sudovima i međunarodnim organizacijama ustavnih sudova naglašavajući da od toga, između ostalog, neposredno zavise djelovanje, pozicioniranje i valoriziranje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u međunarodnoj zajednici, a time i njegov utjecaj. Kako je naglasila predsjednica Galić, međunarodni i nacionalni sudovi se suočavaju s kršenjem ljudskih prava velikih razmjera te je veoma važno na koji način će se sudovi nositi s tim. Dijalog između sudova je jedan od njih.

U radu Konferencije, osim predstavnika ustavnih sudova iz Bosne i Hercegovine, učestvovali su i predsjednici i sudije ustavnih sudova Albanije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Estonije, Armenije, Mađarske, Moldavije, Savezne Republike Njemačke, Sjeverne Makedonije, Slovačke Republike, Hrvatske, Crne Gore, kao i predstavnici Vijeća Evrope i sudije Evropskog suda za ljudska prava.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.