Predsjednica Galić na međunarodnoj konferenciji povodom obilježavanja 60 godina Ustavnog suda Republike Srbije

Predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić i šefica Kabineta Erda Začiragić su 16. studenog 2023. godine u Beogradu prisustvovale svečanosti i međunarodnoj konferenciji povodom obilježavanja 60 godina Ustavnog suda Republike Srbije.

U radu Međunarodne konferencije pod nazivom „Uloga ustavnih sudova u primjeni Europske konvencije o ljudskim pravima i prakse Europskog suda za ljudska prava“ predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine aktivno je sudjelovala izlaganjem o temi „Dijalog ustavnih sudova u zaštiti ljudskih prava“. Predsjednica Galić je u svom izlaganju govorila o kvaliteti, intenzitetu i načinu suradnje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sa stranim sudovima i međunarodnim organizacijama ustavnih sudova naglašavajući da o tome, između ostalog, neposredno ovise djelovanje, pozicioniranje i valoriziranje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u međunarodnoj zajednici, a time i njegov utjecaj. Kako je naglasila predsjednica Galić, međunarodni i nacionalni sudovi se suočavaju s kršenjem ljudskih prava velikih razmjera te je veoma važno na koji način će se sudovi nositi s tim. Dijalog između sudova je jedan od njih.

U radu Konferencije, osim predstavnika ustavnih sudova iz Bosne i Hercegovine, sudjelovali su i predsjednici i suci ustavnih sudova Albanije, Austrije, Azerbajdžana, Bugarske, Estonije, Armenije, Mađarske, Moldavije, Savezne Republike Njemačke, Sjeverne Makedonije, Slovačke Republike, Hrvatske, Crne Gore, kao i predstavnici Vijeća Europe i suci Europskog suda za ljudska prava.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.