Posjeta ambasadora - predsjedavajućeg Arbitražnog tribunala za spor o međuentitetskoj liniji razgraničenja u području Brčkog i prvog zamjenika Visokog predstavnika i supervizora za Distrikt B

 

Njegova ekselencija John Clint Williamson, ambasador-predsjedavajući Arbitražnog tribunala za spor o međuentitetskoj liniji razgraničenja u području Brčkog, i Michael Scanlan, prvi zamjenik Visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brčko, 5. septembra 2019. godine posjetili su Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Njegovu ekselenciju, ambasadora Williamsona i gospodina Scanlana u radnu posjetu primili su predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević i potpredsjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić i Mirsad Ćeman.

Predsjednik Knežević i potpredsjednici Tadić i Ćeman su sa ambasadorom Williamsonom i gospodinom Scanlanom razgovarali o radu i funkcioniranju Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine. Naglašeno je da se jurisdikcija Arbitražnog tribunala za Distrikt Brčko nastavlja i dalje, sve do okončanja supervizije, kada se steknu uvjeti za to. Ukazano je na veoma dobar rad redovnih sudova u Distriktu Brčko, kao i na to da u predmetima iz apelacione nadležnosti Ustavnog suda BiH koji se tiču osporenih odluka redovnih sudova u Distriktu Brčko Ustavni sud procentualno nalazi najmanje kršenja ljudskih prava zaštićenih Ustavom BiH u odnosu na ostale redovne sudove u Bosni i Hercegovini. Tokom sastanka razmijenjena su i iskustva o dosadašnjoj uspješnoj saradnji OHR-a i Ustavnog suda BiH.

Ambasador Williamson i gospodin Scanlan su zahvalili na prijemu, razmjeni mišljenja i informacijama koje su prilikom posjete dobili od predsjednika Kneževića i potpredsjednika Tadića i Ćemana. Istakli su važnost uloge Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine, te poželjeli Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uspješan nastavak rada.
Podijeli
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.