Osmi regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu

Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić, potpredsjednik Mirsad Ćeman  i šefica Odjeljenja za prethodno ispitivanje dopustivosti i signiranje predmeta na Ustavnom sudu BiH Božana Vasković učestvovali su u radu Osmog regionalnog foruma o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu, koji je održan 3. i 4. septembra 2021. godine. Tema ovogodišnjeg foruma bila je „Nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa“.

Centralna konferencija održana je u Dubrovniku, gdje su se okupile sadašnje i bivše sudije Evropskog suda za ljudska prava. Glavni govornik bio je Robert Spano, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a prisutnim su se, između ostalih, obratili i Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan Centra AIRE, Goran Miletić, direktor Civil Rights Defendersa za Evropu, Bliski Istok i Sjevernu Afriku, i Andrew Page, šef Odjeljenja za Zapadni Balkan pri Ministarstvu za vanjske poslove, razvoj i Komonvelt Ujedinjenog Kraljevstva.

Istovremeno, predsjednici i sudije vrhovnih i ustavnih sudova iz sedam država Jugoistočne Evrope okupili su se u glavnim gradovima: Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju, Tirani i Zagrebu. Zajedno sa ombudsmenima, zastupnicima država pred Sudom u Strazburu, predstavnicima pravosudnih centara, fakulteta, nevladinih organizacija i pravnim stručnjacima učestvovali su u ovom događaju putem videolinka.

Govorilo se o kriterijima za utvrđivanje nezavisnosti i nepristrasnosti suda, odnosu između nezavisnosti i nepristrasnosti i drugih članova Evropske konvencije, ulozi pravosuđa, medija i drugih grana vlasti, te o ključnim izazovima i dobroj praksi u regionu Zapadnog Balkana.

Forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu jedan je od najvažnijih godišnjih događaja za predstavnike pravosuđa, nevladinih organizacija i pravnike iz regiona. Cilj Foruma je da promovira provođenje Evropske konvencije o ljudskim pravima na državnom nivou, da podstakne regionalnu saradnju u kontinuiranom razvoju vladavine prava i ljudskih prava, te da pruži pomoć u procesu integracije regiona u Evropsku uniju.

Forum su organizirali Centar AIRE i Civil Rights Defenders uz podršku vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Švedske i Fondacije „Konrad Adenauer“.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.