Осми регионални форум о владавини права за Југоисточну Европу

Предсједник Уставног суда Босне и Херцеговине Мато Тадић, потпредсједник Мирсад Ћеман и шеф Одјељења за претходно испитивање допустивости и сигнирање предмета на Уставном суду БиХ Божана Васковић учествовали су у раду Осмог регионалног форума о владавини права за Југоисточну Европу, који је одржан 3. и 4. септембра 2021. године. Тема овогодишњег форума била је „Независност и непристрасност правосуђа“.

Централна конференција одржана је у Дубровнику, гдје су се окупиле садашње и бивше судије Европског суда за људска права. Главни говорник био је Robert Spano, предсједник Европског суда за људска права, а присутним су се, између осталих, обратили и Biljana Braithwaite, директорка Програма за Западни Балкан Центра AIRE, Горан Милетић, директор Civil Rights Defendersa  за Европу, Блиски Исток и Сјеверну Африку, и Andrew Page, шеф Одјељења за Западни Балкан при Министарству за спољне послове, развој и Комонвелт Уједињеног Краљевства.

Истовремено, предсједници и судије врховних и уставних судова из седам држава Југоисточне Европе окупили су се у главним градовима: Београду, Подгорици, Приштини, Сарајеву, Скопљу, Тирани и Загребу. Заједно са омбудсменима, заступницима држава пред Судом у Стразбуру, представницима правосудних центара, факултета, невладиних организација и правним стручњацима учествовали су у овом догађају путем видео линка.

Говорило се о критеријумима за утврђивање независности и непристрасности суда, односу између независности и непристрасности и других чланова Европске конвенције, улози правосуђа, медија и других грана власти, те о кључним изазовима и доброј пракси у региону Западног Балкана.

Форум о владавини права за Југоисточну Европу један је од најважнијих годишњих догађаја за представнике правосуђа, невладиних организација и правнике из региона. Циљ Форума је да промовише спровођење Европске конвенције о људским правима на државном нивоу, да подстакне регионалну сарадњу у континуираном развоју владавине права и људских права, те да пружи помоћ у процесу интеграције региона у Европску унију.

Форум су организовали Центар AIRE и Civil Rights Defenders уз подршку влада Уједињеног Краљевства и Краљевине Шведске и Фондације „Конрад Аденауер“.