140. sjednica Velikog vijeća

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao redovnu, 140. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud izdvaja:

AP 1329/20 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da je došlo do povrede apelantovog prava na imovinu s obzirom na to da pravo tužene općine kao javne vlasti da, shodno relevantnim odredbama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova Federacije BiH, raspolaže predmetnim stanom, isključivo usljed činjenice da apelant nije zaključio ugovor o korištenju, ne može imati prioritet u odnosu na pravo apelanta koji je u posjedu predmetnog stana koji predstavlja njegov dom duže od 20 godina na osnovu rješenja kojim mu je stan dodijelilo preduzeće koje je naknadno privatizirano.

AP 3881/21 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji kršenje prava na ličnu slobodu i sigurnost (u odnosu na zaključak redovnih sudova da su se stekli razlozi za određivanje pritvora) kada su redovni sudovi propustili da navedu konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje apelanta na slobodu rezultiralo vanrednim okolnostima uslijed stvarne (ne apstraktne) prijetnje narušavanju javnog reda, u smislu odredaba člana 197. stav 1. tačka g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.