140. sjednica Velikog vijeća

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao redovitu, 140. sjednicu Velikoga vijeća Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud izdvaja:

AP 1329/20 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da je došlo do povrede apelantovoga prava na imovinu obzirom na to da pravo tužene općine kao javne vlasti da, sukladno relevantnim odredbama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova Federacije BiH, raspolaže predmetnim stanom, isključivo uslijed činjenice da apelant nije zaključio ugovor o korištenju, ne može imati prioritet u odnosu na pravo apelanta koji je u posjedu predmetnoga stana koji predstavlja njegov dom dulje od 20 godina na temelju rješenja kojim mu je stan dodijelilo poduzeće koje je naknadno privatizirano.

AP 3881/21 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji kršenje prava na osobnu slobodu i sigurnost (u odnosu na zaključak redovitih sudova da su se stekli razlozi za određivanje pritvora) kada su redoviti sudovi propustili navesti konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje apelanta na slobodu rezultiralo izvanrednim okolnostima uslijed stvarne (ne apstraktne) prijetnje narušavanju javnoga reda, u smislu odredaba članka 197. stavak 1. točka g) Zakona o kaznenome postupku Republike Srpske.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.