Шеста годишња конференција у оквиру Правосудног форума за Босну и Херцеговину

„Савремене комуникационе технологије имају важну улогу у процесуирању организованог криминала, али државе морају спријечити њихову злоупотребу и обезбиједити заштиту људских права и слобода“, речено је на отварању Шесте годишње конференције Правосудног форума за Босну и Херцеговину (БиХ) која се данас и сутра одржава на Јахорини.

Конференцију под називом „Одлучивање у кривичним предметима организованог криминала – стандарди коришћења доказа прибављених савременим комуникационим технологијама“ организовали су Уставни суд БиХ, Високи судски и тужилачки савјет БиХ и AIRE центар уз подршку Владе Уједињеног Краљевства.

На отварању Правосудног форума је наглашено како је технолошки напредак унаприједио свакодневни живот, али је створио и нове могућности у вршењу надзора, пресретању комуникација и задржавању података, што пред правне системе поставља нове изазове у заштити права на приватност.

Валерија Галић, предсједница Уставног суда БиХ, истакла је како је коришћење савремених комуникационих технологија постало значајно за процесуирање организованог криминала, али да је неопходно спријечити њихову злоупотребу.

„Кориштење савремених комуникационих технологија олакшава рад полиције, тужилаштава и судова на спречавању, откривању и гоњењу за кривична дјела организираног криминала. Међутим, задатак с којим се тужитељи и судије сусрећу у оваквим предметима је све, али не једноставан. О којем год кривичном дјелу се ради, мора се осигурати да се проведе правичан поступак од истраге до пресуђења. Ово значи да се, између осталог, морају спријечити и све злоупотребе савремених технологија, било да их покушају органи гоњења незаконитим предузимањем мјера или да томе прибјегава одбрана на било који начин“, навела је предсједница Галић.

Халил Лагумџија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ, рекао је да је тема овогодишњег Правосудног форума за БиХ од великог значаја за правосудну заједницу, али и грађане који имају велика очекивања када је у питању процесуирање организованог криминала.

„Вјерујем да се правосуђе, не само наше земље већ и других земаља у окружењу и шире, суочава са изазовима које брзи технолошки напредак носи са собом, а што се огледа и у могућности кориштења савремених комуникационих технологија у сврху прибављања доказа у кривичним предметима, што је свакако за похвалу, посебно ако и законодавни оквир прати тај напредак”, додао је предсједник Лагумџија.

Правосудни форум за БиХ је окупио судије и тужиоце из БиХ, представнике Државне агенције за истраге и заштиту и међународних организација, судије Европског суда за људска права и адвокате.

Julian Reilly, британски амбасадор у БиХ, рекао је да је Влада Уједињеног Краљевства подржала организацију Правосудног форума, те да се нада како ће размјена искустава и добре праксе допринијети дјелотворној борби против организованог криминала.

„Пред нама су нови изазови. Док је технолошки развој побољшао наш свакодневни живот, промијенио је и начин на који криминалци дјелују. То представља бројне изазове за системе кривичног правосуђа. Правосудни актери, у БиХ и другдје, морају се хитно прилагодити како би избјегли забуну и обезбиједили још ефикасније дјеловање против тешког организованог криминала и корупције“, додао је амбасадор Reilly.

Biljana Braithwaite, директорица Програма за Западни Балкан AIRE центра, нагласила је да је коришћење доказа прибављених савременим комуникационим технологијама један од највећих изазова пред којим се налази савремено кривично право.

„Због тога је неопходно да унутар правосудне заједнице разговарамо о стандардима кориштења доказа прибављених савременим комуникационим технологијама, о законитости ових доказа и фазама поступка у којима се она утврђује, али и о томе да ли садашњи законодавни оквир омогућава ефикасну борбу против организованог криминала који се веома брзо прилагођава новим трендовима, укључујући и софистициране методе комуницирања“, додала је директорица Braithwaite.

У наставку Правосудног форума учесници ће разговарати о законитости доказа прибављених савременим комуникационим технологијама у различитим фазама кривичног поступка. Другог дана Конференције учесницима ће бити представљене активности и извјештаји међународних организација који се односе на предмете организованог криминала и корупције и прикупљање доказа.

Циљ Правосудног форума јесте да промовише спровођење Европске конвенције о људским правима, да подстакне сарадњу између највиших судова у континуираном развоју владавине права и људских права те да пружи помоћ у процесу интеграције БиХ у Европску унију.