Саопштење за јавност

Поводом изјава које се у јавности могу чути у вези с мишљењем Венецијанске комисије, донесеним на захтјев члана Предсједништва Босне и Херцеговине Жељка Комшића, Уставни суд Босне и Херцеговине даје сљедеће саопштење:

Са забринутошћу пратимо непримјерене изјаве и нове притиске који се врше на Уставни суд Босне и Херцеговине у вези с недавним, наводно неуставним, избором судије Уставног суда Босне и Херцеговине.

Уставни суд већ дуго упозорава јавност да се неизбором судија из Републике Српске, а донедавно и из Федерације Босне и Херцеговине, врши непримјерен и неприхватљив притисак на ову институцију с циљем њеног деградирања и обесмишљавања. Упркос томе, Уставни суд предузима све што је у његовој моћи да обавља своје функције колико је могуће ефикасније и да, штитећи Устав Босне и Херцеговине, осигура владавину права и заштити људска права и слободе свих грађана Босне и Херцеговине.

Федерација Босне и Херцеговине је недавно, у складу с Уставом Босне и Херцеговине, изабрала новог судију који је већ преузео дужност. Најновије мишљење Венецијанске комисије у вези са захтјевом члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, у којем се дају препоруке за будући избор судија, не може да се тумачи као став Венецијанске комисије о „неуставности“ овог посљедњег избора. Избор је извршен у складу с Уставом Босне и Херцеговине, а евентуална даљња разрада критеријума за будуће изборе је питање о којем не одлучује Уставни суд.

Оваква врста притиска уз већ постојеће – неизбор судија који недостају и финансијски притисци – има циљ да наруши интегритет и ауторитет Уставног суда БиХ. Зато позивамо јавност, политичаре, аналитичаре и све остале који непримјереним изјавама доприносе оваквим нападима на Уставни суд да се суздрже и бар на тај начин дају свој допринос настојањима суда да, и у тешким околностима у којима је присиљен да дјелује, очува ефикасност и интегритет ове институције.