Priopćenje za javnost

Povodom izjava koje se u javnosti mogu čuti u svezi s mišljenjem Venecijanske komisije, donesenim na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Ustavni sud Bosne i Hercegovine daje sljedeće priopćenje:

Sa zabrinutošću pratimo neprimjerene izjave i nove pritiske koji se vrše na Ustavni sud  Bosne i Hercegovine u svezi s nedavnim, navodno neustavnim, izborom suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud već dugo upozorava javnost da se neizborom sudaca iz Republike Srpske, a donedavno i iz Federacije Bosne i Hercegovine, vrši neprimjeren i neprihvatljiv pritisak na ovu instituciju s ciljem njezina degradiranja i obesmišljavanja. Unatoč tome, Ustavni sud poduzima sve što je u njegovoj moći da obavlja svoje funkcije koliko je moguće efikasnije i da, štiteći Ustav Bosne i Hercegovine, osigura vladavinu prava i zaštiti ljudska prava i slobode svih građana Bosne i Hercegovine.

Federacija Bosne i Hercegovine je nedavno, u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, izabrala  novog suca koji je već preuzeo dužnost. Najnovije mišljenje Venecijanske komisije u svezi sa zahtjevom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, u kojem se daju preporuke za budući izbor sudaca, ne može se tumačiti kao stav Venecijanske komisije o „neustavnosti“ ovog posljednjeg izbora. Izbor je izvršen u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, a eventualna daljnja razrada kriterija za buduće izbore je pitanje o kojem ne odlučuje Ustavni sud.

Ovakva vrsta pritiska uz već postojeće – neizbor sudaca koji nedostaju i financijski pritisci – ima cilj narušiti integritet i autoritet Ustavnog suda BiH. Zato pozivamo javnost, političare, analitičare i sve ostale koji neprimjerenim izjavama doprinose ovakvim napadima na Ustavni sud da se suzdrže i bar na taj način daju svoj doprinos nastojanjima suda da, i u teškim okolnostima u kojima je prisiljen djelovati, očuva efikasnost i integritet ove institucije.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.