Радни састанак са предсједавајућим Савјета министара Босне и Херцеговине

 
 
Предсједник Уставног суда БиХ Мирсад Ћеман, потпредсједник Златко М. Кнежевић и помоћница генералног секретара Мира Пекмез састали су се данас, на радном састанку, са предсједавајућим Савјета министара Босне и Херцеговине Денисом Звиздићем и његовим сарадницима.

Састанак је одржан у оквиру иницијативе Уставног суда БиХ према институцијама Босне и Херцеговине које, у оквиру својих уставних надлежности и обавеза, имају или могу да имају утицај на обезбјеђење бољих услова за рад и функционисање Уставног суда БиХ.

Разговарало се о актуелним питањима од важности за функционисање Уставног суда БиХ, те потреби и могућностима Савјета министара да се, у оквиру својих надлежности, укључи и помогне у рјешавању тих питања.

Нарочита пажња посвећена је питањима извршења одлука Уставног суда БиХ, као и питањима везаним за финансијску и управно-административну независност и самосталност Уставног суда БиХ, услове рада и радног простора који користи Уставни суд БиХ, те неке безбједносне аспекте.

Циљ разговора је изналажење дјелотворних рјешења за конкретна питања како би се уставна позиција Уставног суда БиХ дефинисана чланом VI Устава и Правилима Суда у потпуности остварила.

Предсједавајући Звиздић је нагласио да је Уставни суд БиХ чувар Устава БиХ и да му се мора пружити сва неопходна подршка у обављању његових функција. Истакнуо је да је неизвршавање одлука Суда озбиљан проблем, те да треба да се изнађе начин за извршавање одлука.

Делегације Уставног суда БиХ и Савјета министара сложиле су се да ће рјешавање барем кључних питања и проблема о којима се разговарало допринијети остваривању уставности и заштити људских права и основних слобода у Босни и Херцеговини.

 
Подијели