Предсједница Галић у радној посјети Европском суду за људска права у Стразбуру

Предсједница Уставног суда Босне и Херцеговине Валерија Галић и шефица Кабинета предсједника Ерда Зачирагић учествовале су у раду семинара који је под називом “Судски дијалог путем механизма савјетодавних мишљења у складу с Протоколом број 16” организовао Европски суд за људска права. Семинар је одржан 13. октобра 2023. године у Европском суду у Стразбуру.

Семинар су отвориле Síofra O’Leary, предсједница Европског суда, и Марија Пејчиновић Бурић, генералнa секретарка Савјета Европе. Организован је у оквиру двије сесије. Прва сесија је била под називом “Различите перспективе приступа Протоколу бр. 16”, а друга под називом “Конкретне лекције научене из првог поступка у складу с Протоколом бр. 16.” Циљ семинара био је да се, пет година касније, оцијени како функционише механизам савјетодавних мишљења, да се елаборирају смјернице које се дају судовима те да се планира будућност Протокола.

Током наведене посјете предсједница Галић сусрела се с предсједницом и судијама Европског суда за људска права, предсједницима и судијама других европских судова, те с другим учесницима с којима је размијенила мишљење о теми семинара и разговарала о другим актуелним темама.