Предсједница Галић на међународној конференцији поводом обиљежавања 60 година Уставног суда Републике Србије

Предсједница Уставног суда Босне и Херцеговине Валерија Галић и шефица Кабинета Ерда Зачирагић су 16. новембра 2023. године у Београду присуствовале свечаности и међународној конференцији поводом обиљежавања 60 година Уставног суда Републике Србије.

У раду Међународне конференције под називом „Улога уставних судова у примјени Европске конвенције о људским правима и праксе Европског суда за људска права“ предсједница Уставног суда Босне и Херцеговине активно је учествовала излагањем о теми „Дијалог уставних судова у заштити људских права“. Предсједница Галић је у свом излагању говорила о квалитету, интензитету и начину сарадње Уставног суда Босне и Херцеговине са страним судовима и међународним организацијама уставних судова наглашавајући да од тога, између осталог, непосредно зависе дјеловање, позиционирање и валоризовање Уставног суда Босне и Херцеговине у међународној заједници, а тиме и његов утицај. Како је нагласила предсједница Галић, међународни и национални судови се суочавају с кршењем људских права великих размјера те је веома важно на који начин ће се судови носити с тим. Дијалог између судова је један од њих.

У раду Конференције, осим представника уставних судова из Босне и Херцеговине, учествовали су и предсједници и судије уставних судова Албаније, Аустрије, Азербејџана, Бугарске, Естоније, Јерменије, Мађарске, Молдавије, Савезне Републике Њемачке, Сјеверне Македоније, Словачке Републике, Хрватске, Црне Горе, као и представници Савјета Европе и судије Европског суда за људска права.