Посјета омбудсмена Босне и Херцеговине

Новоименовани омбудсмени Босне и Херцеговине др Јасминка Џумхур, Нивес Јукић и др Невенко Врањеш посјетили су 11. октобра 2022. године Уставни суд Босне и Херцеговине.

Омбудсмене су примили предсједница Уставног суда Валерија Галић и потпредсједници Миодраг Симовић и Мирсад Ћеман.

Предсједница Галић и потпредсједници Симовић и Ћеман су омбудсменима презентовали чињенице о уставном положају, организацији и функционисању Уставног суда, о апелационој и апстрактној надлежности, као и релевантне статистичке податке о раду Уставног суда БиХ. Саговорници су се у разговору осврнули и на мјесто и улогу Уставног суда БиХ у уставноправној структури Босне и Херцеговине, на значај одлука Уставног суда БиХ у правном систему Босне и Херцеговине, као и на значај њихове имплементације. Наглашена је воља и спремност за унапређење досадашње сарадње између Уставног суда БиХ и Институције омбудсмена за људска права БиХ, посебно на пољу заштите људских права и основних слобода.

Омбудсмени су захвалили на пријему, размјени мишљења и информацијама које су приликом посјете добили од предсједнице Галић и потпредсједника Симовића и Ћемана, те пожељели Уставном суду успјешан наставак рада.