Организовано стручно усавршавање правника Уставног суда БиХ

Правници Уставног суда Босне и Херцеговине учествовали су на дводневном семинару под називом „Позитивне обавезе државе – ефикасна истрага по члановима 2, 3 и 8 Европске конвенције”.

Стручно усавршавање правника, које је одржано 6. и 7. априла 2023. године на Игману, организовао је Уставни суд Босне и Херцеговину уз подршку AIRE центра.

Семинар је отворила предсједница Уставног суда Босне и Херцеговине Валерија Галић.

Предавачи на семинару су били Николина Катић из Канцеларије заступника Републике Хрватске пред Европским судом за људска права, др Крешимир Камбер из Канцеларије јурисконсулта Европског суда за људска права и Фрањо Драгичевић, виши правни савјетник у Уреду регистрара Уставног суда БиХ.

Током два дана семинара правници Уставног суда су имали прилику више чути о стандардима дјелотворне истраге, обавезама истраге полицијског насиља у конвенцијском праву те о пракси Европског суда за људска права.

Стручно усавршавање правника Уставног суда Босне и Херцеговине организовано је у оквиру пројекта „Јачање капацитета правосуђа за борбу против организованог криминала и некажњивости у Босни и Херцеговини”, који спроводи AIRE центар уз подршку Владе Уједињеног Краљевства. Један од приоритета тог пројекта је унапређење усаглашавања и транспарентности домаће судске праксе и њена хармонизација с добром праксом, одлукама Уставног суда БиХ и Европском конвенцијом о људским правима, нарочито у области кривичног правосуђа.