Округли сто о значају и примјени закона о заштити права на суђење у разумном року

Округли сто о значају и примјени закона о заштити права на суђење у разумном року

У организацији Министарства правде Републике Српске данас је у Бањој Луци организован Округли сто о значају и примјени закона о заштити права на суђење у разумном року.

Округлом столу су присуствовали предсједник Уставног суда Босне и Херцеговине Златко М. Кнежевић, министар правде БиХ Јосип Грубеша, министар правде ФБиХ Мато Јозић, предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија, предсједница Уставног суда ФБиХ Ката Сењак, предсједник Уставног суда РС Џерард Селман, предсједница Врховног суда РС Весна Антонић, те остали уважени гости, колегинице и колеге.

Министар Касиповић је рекао да ће одредбе Закона о заштити права на суђење у разумном року унаприједити ефикасност судова, што ће бити на добробит грађана у Српској.

„Република Српска је прва у БиХ усвојила овакво законско рјешење. Када је ријеч о поступању судова, грађанима је од изузетног значаја да на вријеме и у складу са роковима добију одлуку“, рекао је министар Касиповић.

Он је изразио увјерење да ће и остали нивои власти у БиХ усвојити законска рјешења о заштити права на суђење у разумном року.

Предсједник Уставног суда БиХ Златко М. Кнежевић истакао је да је значајно што су Влада и Министарство правде Републике Српске енергично кренули у реформу система и утврдили Закон о заштити права на суђење у разумном року.

„Овим је успостављен европски стандард у обавези јавне власти. Дистрикт Брчко је усвојио сличан закон, Савјет министара је усвојио нацрт законског рјешења, а Федерација БиХ је у поступку усвајања“, рекао је предсједник Кнежевић.

Учесницима је презентован водич – суђење у разумном року, у којем се анализира примјена овог права, као и стање у БиХ, а намијењен је судијама, тужиоцима, адвокатима, правобраниоцима и академским истраживачима, али и новинарима, те невладиним организацијама које прате рад правосудног система.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о заштити права на суђење у разумном року Републике Српске, који је ступио на снагу 1. јануара, као могуће рјешење за дуготрајне поступке пред судовима.