Okrugli stol o značaju i primjeni zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku

Okrugli stol o značaju i primjeni zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku

U organizaciji Ministarstva pravde Republike Srpske danas je u Banjoj Luci organiziran Okrugli stol o značaju i primjeni zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Okruglom stolu su prisustvovali predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević, ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar pravde FBiH Mato Jozić, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman, predsjednica Vrhovnog suda RS Vesna Antonić, te ostali uvaženi gosti, kolegice i kolege.

Ministar Kasipović je rekao da će odredbe Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku unaprijediti efikasnost sudova, što će biti na dobrobit građana u Srpskoj.

„Republika Srpska je prva u BiH usvojila ovakvo zakonsko rješenje. Kada je riječ o postupanju sudova, građanima je od izuzetnog značaja da na vrijeme i u skladu sa rokovima dobiju odluku“, rekao je ministar Kasipović.

On je izrazio uvjerenje da će i ostale razine vlasti u BiH usvojiti zakonska rješenja o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević istaknuo je da je značajno što su Vlada i Ministarstvo pravde Republike Srpske energično krenuli u reformu sustava i utvrdili Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

„Ovim je uspostavljen evropski standard u obavezi javne vlasti. Distrikt Brčko je usvojio sličan zakon, Savjet ministara je usvojio nacrt zakonskog rješenja, a Federacija BiH je u postupku usvajanja“, rekao je predsjednik Knežević.

Sudionicima je prezentiran vodič – suđenje u razumnom roku, u kojem se analizira primjena ovog prava, kao i stanje u BiH, a namijenjen je sucima, tužiteljima, odvjetnicima, pravobraniteljima i akademskim istraživačima, ali i novinarima, te nevladinim organizacijama koje prate rad pravosudnog sustava.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku Republike Srpske, koji je stupio na snagu 1. siječnja, kao moguće rješenje za dugotrajne postupke pred sudovima.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.