Окончана 124. пленарна сједница

Уставни суд Босне и Херцеговине је данас окончао са радом 124. пленарну сједницу.

На данашњој пленарној сједници Уставни суд БиХ је у предмету број У 16/20 одлучио да одложи одлучивање о привременој мјери до јануара 2022. године када је планирано одржавање наредне пленарне сједнице. До тада ће Уставни суд од учесника у поступку у овом предмету затражити релевантне податке у вези с доношењем одлуке о привременој мјери у овом предмету.

Надаље, због веома нејасних и непрецизних иступа и изјава у медијима поводом одлучивања Уставног суда БиХ у предмету број У 9/21, овај суд обавјештава јавност да је на јучерашњој пленарној сједници у наведеном предмету донио коначну и обавезујућу одлуку о допустивости и меритуму. У тој одлуци Уставни суд БиХ је одлучивао само и искључиво о ношењу браде од стране војника у Оружаним снагама Босне и Херцеговине. Уставни суд указује да је тако одлучио јер је то био једини захтјев подносиоца захтјева којим је тражио оцјену уставности члана 12 ст. (2) и (4) Правила службе Оружаних снага Босне и Херцеговине у односу на питање апсолутне забране ношења браде војницима Оружаних снага БиХ док су у служби и у униформи. Уставни суд у овој одлуци, осим о ношењу браде, није одлучивао примјера ради о ношењу хиџаба или о било којим другим дијеловима униформе у Оружаним снагама БиХ. Такође, желимо јасно указати да се у конкретном случају не ради ни о каквој дјелимичној одлуци Уставног суда на начин да се у том предмету очекује још нека одлука (примјера ради о хиџабу). Дакле, у овом предмету је донесена одлука о допустивости и меритуму која је коначна и обавезујућа и којом је Уставни суд БиХ окончао поступак у овом предмету. Уставни суд нема било каквог поднесеног захтјева за оцјену уставности Правила службе Оружаних снага Босне и Херцеговине у односу на ношење хиџаба или у односу на било који други дио униформе у Оружаним снагама Босне и Херцеговине. Одлука Уставног суда БиХ која је донесена у предмету број У 9/21 ће ускоро бити објављена на интернет страници Уставног суда БиХ.

Од АП одлука које је данас донио на пленарној сједници Уставни суд издваја:

АП 681/20 (Меџлис Исламске заједнице Сребреница) – у којој је Уставни суд закључио да је оспореним рјешењем Окружног суда у Бијељини (Окружни суд) прекршено апелантово право на имовину јер је Окружни суд, у недостатку законског оквира за процедуру у којој се апелант нашао, пропустио да директном примјеном Устава Босне и Херцеговине и Европске конвенције заштити апелантова права.

Све одлуке усвојене на данашњој пленарној сједници биће достављене подносиоцима захтјева/апелантима у року од мјесец дана и објављене у што краћем року на интернет страници Уставног суда Босне и Херцеговине.