50 година уставнога судовања у Босни и Херцеговини

50 година уставнога судовања у Босни и Херцеговини

Поводом обиљежавања значајног јубилеја, 50 година уставнога судовања у Босни и Херцеговини, 27. марта 2014. године у 10 часова Уставни суд Босне и Херцеговине је одржао свечану сједницу, а истог дана од 12 часова, у организацији Уставног суда Босне и Херцеговине, одржана је и Међународну конференција под називом „Уставни суд - између негативног законодавца и позитивног активизма“.

Свечану сједницу Уставног суда Босне и Херцеговине је, у присутности свих судија Уставног суда Босне и Херцеговине, отворила и предсједавала јој предсједница Уставног суда Босне и Херцеговине, госпођа Валерија Галић.

На свечаној сједници Уставног суда Босне и Херцеговине присуствовало је преко 150 гостију из Босне и Херцеговине и инострнства.

Свечаној сједници су се обратили и упутили честитке у поводу овога јубилеја члан Предсједништва Босне и Херцеговине господин Жељко Комшић, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине др Драган Ћовић, министар правде Босне и Херцеговине господин Бариша Чолак, изасланик генералног секретара Савјета Европе господин Phillipe Boillat, изасланик предсједавајућег Конференције европских уставних судова и судија Уставног суда Аустрије др Johannes Schnizer, предсједавајући и потпредсједавајући Венецијанске комисије Савјета Европе Gianni Buquicchio и Evgeni Tanchev, те предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман и судија Уставног суда Федерације БиХ господин Сеад Бахтијаревић.

Свечаној сједници Уставног суда Босне и Херцеговине присуствовали су, поред других гостију, предсједници и судије великог броја уставних судова који су учествовали у раду Међународне конференције.

Међународна конференција с изузетно значајном темом „Уставни суд - између негативног законодавца и позитивног активизма“ окупила је као учеснике предсједнике и судије из уставних судова Аустрије, Арменије, Уставног суда Босне и Херцеговине и уставних судова ентитета Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске, Хрватске, Чешке, Македоније, Црне Горе, Руске Федерације, Србије, Словеније, Турске, Уједињеног Краљевства, Конференције европских уставних судова, Венецијанске комисије Савјета Европе и Савјета Европе.

На Конференцији је у три радне цјелине, чији су ток и садржај модерирали потпредсједници Уставног суда Босне и Херцеговине госпођа Сеада Палаврић, проф. др Миодраг Симовић и господин Tudor Pantiru, изложено 16 веома успјелих и значајних презентација - реферата који су обухватили готово све аспекте теме о којој је било ријечи.

Сви радови презентовани на Конференцији биће објављени у зборнику радова Конференције који ће објавити Уставни суд Босне и Херцеговине.

Свечана сједница Уставног суда Босне и Херцеговине и Међународна конференција одржане су у згради Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у Сарајеву.