Predsjednik Europskoga suda za ljudska prava Robert Spano posjetio Ustavni sud Bosne i Hercegovine

Predsjednik Europskoga suda za ljudska prava Robert Spano danas je posjetio Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Zajedno sa predsjednikom Spanom, Ustavni sud BiH su posjetili i sudac  Europskoga suda za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine Faris Vehabović i Anna Austin, jurisconsult.

Predsjednika Spana i delegaciju Europskoga suda za ljudska prava prvo je primio predsjednik Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić, koji je ukazao na povijesni značaj ovoga posjeta za Ustavni sud BiH i Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik Tadić je naveo da je ovo prvi put da predsjednik Europskoga suda za ljudska prava dolazi u ovakav posjet Ustavnome sudu BiH i Bosni i Hercegovini. Nakon toga predsjednik Spano se sastao i sa svim sucima Ustavnoga suda BiH.

Predsjednik Tadić i suci Ustavnoga suda BiH su prezentirali predsjedniku Spanu činjenice o ustavnome položaju, ustroju i funkcioniranju Ustavnoga suda BiH, o apelacijskoj i apstraktnoj nadležnosti, kao i relevantne statističke podatke o radu Ustavnoga suda. Sugovornici su se u razgovoru osvrnuli i na mjesto i ulogu Ustavnoga suda BiH u ustavnopravnoj strukturi Bosne i Hercegovine, te na značaj odluka Ustavnoga suda BiH u pravnome sustavu Bosne i Hercegovine, kao i na značaj njihove implementacije. Naglašeno je da postoji veoma dobra i uspješna suradnja Ustavnoga suda BiH sa Europskim sudom za ljudska prava.

Predsjednik Spano je posebice pohvalio rad Ustavnoga suda koji u svom svakodnevnome radu prati i primjenjuje praksu i standarde Europskoga suda u segmentu zaštite ljudskih prava i sloboda. Pri tome su predsjednik Tadić i suci Ustavnoga suda BiH ukazali na potrebu za usavršavanjem pravnika Ustavnoga suda u Europskome sudu, kao i na angažiranje eksperata iz Europskoga suda kako bi se na taj način rad na predmetima u Ustavnome sudu BiH u što većoj mjeri približio načinu rada Europskoga suda.

Također, predsjednik Spano i sudac Vehabović su ukazali na predmete iz Bosne i Hercegovine koji se nalaze na rješavanju pred Europskim sudom za ljudska prava. U tom smislu je istaknuto da se radi o veoma malome broju predmeta u odnosu na druge države, kao i da se radi o veoma malome broju predmeta u kojima je utvrđeno kršenje ljudskih prava i sloboda.

Predsjednik Spano je zahvalio na prijemu, razmjeni mišljenja i informacijama koje je dobio od predsjednika Tadića i sudaca Ustavnoga suda BiH prilikom posjeta. Istaknuo je važnost uloge Ustavnoga suda BiH u pravnome sustavu Bosne i Hercegovine posebice u segmentu zaštite ljudskih prava i vladavine prava, te poželio Ustavnome sudu uspješan nastavak rada.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.