96. sjednica Velikog vijeća

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao redovitu, 96. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud izdvaja:

AP 4987/17 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da je povrijeđeno apelantičino pravo na poštovanje doma iz članka II/3.(f) Ustava Bosne i Hercegovine i članka 8. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (Europska konvencija) jer miješanje u apelantičino pravo ne predstavlja neophodnu mjeru u demokratskom društvu budući da je na apelanticu stavljen prekomjeran teret u situaciji kada joj je naloženo napuštanje stana u kojem živi dugi niz godina bez naznaka hoće li i kada njezina imovinska prava, u pogledu kojih ima legitimna očekivanja, u smislu odluke Ustavnog suda u predmetu broj AP 1203/10, u svezi s predmetnim stanom biti realizirana.

AP 5187/17 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da nema kršenja prava na imovinu iz članka II/3.(k) Ustava Bosne i Hercegovine i članka 1. Protokola broj 1 uz Europsku konvenciju kada je osporenim odlukama pokrenut postupak prinudne naplate neplaćenih poreznih obveza predmetnog poduzeća iz imovine apelanta kao direktora tog poduzeća u smislu relevantnih odredbi Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Podijeli
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.