Regionalna online konferencija ustavnih sudova

Regionalna online konferencija ustavnih sudova

U organizaciji njemačke Fondacije za međunarodnu pravnu saradnju IRZ, u saradnji sa Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, 11. decembra 2020. godine održana je Regionalna online konferencija ustavnih sudova o temi „Izdvojena mišljenja u ustavnim odlukama“.

U radu Konferencije su učestvovali predsjednici i sudije ustavnih sudova Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Slovenije i Republike Srbije, te predstavnici i pravni eksperti njemačke Fondacije za međunarodnu pravnu saradnju IRZ.

Ovogodišnju konferenciju pozdravnim riječima otvorili su predsjednik Ustavnog suda Zlatko M. Knežević i dr. Stefan Pürner, advokat, rukovodilac Odjeljenja „Jugoistočna Evropa I“ IRZ.

Konferencija je, uz veliki broj izloženih kvalitetnih prezentacija/referata o temi Konferencije i izlaganja, osvijetlila pitanje izdvojenih mišljenja u ustavnosudskoj praksi u državama regije. U tom smislu Konferencija predstavlja još jedan značajan doprinos pravnoj praksi i doktrini ustavnih sudova regije.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.