Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić na forumu u Beogradu

Predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić i šefica Kabineta predsjednika Erda Začiragić su od 2. do 3. juna 2023. godine učestvovale u radu Drugog foruma o rodnoj ravnopravnosti za Zapadni Balkan.

Forum je organizirao AIRE centar uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Na Forumu su učestvovali predsjednica Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu Síofra O'Leary, sadašnje i bivše sudije Evropskog suda za ljudska prava, predsjednici sudova, sudije i stručnjaci iz regije, kao i međunarodni stručnjaci s kojima se predsjednica Galić susrela i razmijenila mišljenja o samoj temi Foruma, kao i o drugim aktuelnim pitanjima. Inače, predsjednica Galić je članica Mreže sutkinja i sudija posvećenih rodnoj ravnopravnosti (GCJ mreža).

Rad Foruma je organiziran u obliku panel-diskusija i radnih grupa. Raspravljajući o brojnim ključnim temama kao što su rodno zasnovano nasilje, rodni stereotipi u pravosuđu i diskriminacija na osnovu spola u kontekstu zapošljavanja, javnog, privatnog i porodičnog života, učesnici su se tokom Foruma fokusirali na ključna načela o ravnopravnosti spolova koja proizlaze iz sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.