Predsjednica Galić učestvovala na XIX kongresu Konferencije evropskih ustavnih sudova

Predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić, generalna sekretarka Ustavnog suda Nataša Vuković i šefica Odjeljenja za ustavnosudsku praksu Ermina Dumanjić učestvovale su na XIX kongresu Konferencije evropskih ustavnih sudova (Kongres CECC-a), koji je održan 22. i 23. maja 2024. godine u Kišinjevu u organizaciji Ustavnog suda Republike Moldavije. Tema Kongresa CECC-a je bila „Oblici i granice sudskog poštovanja: iskustvo ustavnih sudova”.

Kongres CECC-a je održan u okviru tri plenarne sjednice pod nazivima: Interakcija između ustavnih sudova i nadnacionalnih sudova, Političko i pravno u nadležnosti ustavnih sudova i Očuvanje ustavnih načela tokom vanrednog stanja. U okviru ovog događaja predsjednica Galić je učestvovala i na sastanku Kruga predsjednika, koji je usvojio Završnu deklaraciju XIX kongresa CECC-a.

Tokom ovog događaja predsjednica Galić se susrela s predsjednicima i sudijama evropskih ustavnih i najviših sudova koji su učestvovali na Kongresu CECC-a, s kojima je razmijenila mišljenja o samoj temi Kongresa, kao i o drugim aktuelnim ustavnopravnim pitanjima.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.