Potpredsjednik Ćeman na Međunarodnoj konferenciji u Tirani

Na poziv predsjednice Ustavnog suda Republike Albanije Vitore Tusha delegacija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koju čine potpredsjednik Mirsad Ćeman i šefica Kabineta predsjednika Erda Začiragić, učestvovala je u radu Međunarodne konferencije o temi “Uloga ustavnih sudova u novim demokratijama”, koja je održana od 20. do 21. oktobra 2022. godine u Tirani, Albanija.

Ova međunarodna konferencija je održana povodom obilježavanja 30. godišnjice Ustavnog suda Republike Albanije. Konferencija se odvijala u tri sesije pod nazivima: 1. “Dijalog između ustavnih sudova i njegov utjecaj na zaštitu i razvoj ustavnih prava i sloboda”, 2. “Ustavna jurisprudencija kao garancija u konsolidaciji vladavine prava” i 3. “Uloga ustavnog pravosuđa u razvoju osnovnih vrijednosti društva”.

Konferenciji su prisustvovali predsjednici, potpredsjednici, sudije ustavnih sudova i drugih najviših sudova, kao i pravni eksperti sa kojima je potpredsjednik Ćeman razmijenio stručna mišljenja o temi Konferencije, te o aktuelnim pitanjima ustavnog sudstva.

Copyrights @ 2023 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.